Avrupa Birliği (AB), işgal altındaki Batı Şeria ve Gazze’de 10 aydır süren insani felakete dikkat çekti ve 2023’ün insani yardım çalışanları için “kayıtlara geçen en ölümcül yıl” olduğunu bildirdi.
19 Ağustos Dünya İnsani Yardım Günü dolayısıyla yapılan ortak açıklamada, AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ile AB Komisyonunun Kriz Yönetimi ve İnsani Yardımlardan Sorumlu Üyesi Janez Lenarcic, insani yardım çalışanlarının karşı karşıya olduğu risklere vurgu yaptı.
“2024’ÜN DE AYNI ÜZÜCÜ EĞİLİMİ İZLEMESİ MUHTEMEL”
Açıklamada, “Trajik şekilde 2023, insani yardım çalışanları için kayıtlara geçen en ölümcül yıl oldu ve 2024’ün de aynı üzücü eğilimi izlemesi muhtemel” ifadesi kullanıldı.
Yerel insani yardım çalışanlarının en yüksek risk grubunda yer aldığına dikkat çekilerek, bu kişilerin korunmasının uluslararası insancıl hukuk kapsamında bir yükümlülük olduğu vurgulandı.
AB’nin yerel yardım çalışanlarına hukuki yardım ve mali hibeler sağladığına dikkat çekilen açıklamada, “Son yıllarda bazı devletlerin, içinde bulundukları çatışmalarda uluslararası insancıl hukukun temel normlarına açıkça saygısızlık etme yönünde yıkıcı etkiye sahip bir eğilim gösterdiklerini görüyoruz” denildi.